Энтеросорбциялық тағамдық талшықтарды бидай нанына қосу рецептурасын және технологиясын құру

МРНТИ 65.33.03.43.01.05                                                                       №4 (2019г.) С.Х. Акназаров,  Ұ.М. Әмзеева,  К.С. Бексейтова К.С., Нуралы, А.Ж. Мутушев, С.Т. Жиенбаева, М.П. Байысбаева, З.Н. Молдақұлова Соңғы жылдары Қазақстанда халық денсаулығының жай-күйі нашарлауда. Бұл қоршаған ортаның, тамақ өнімдерінің уытты заттармен, пестицидтермен, радионуклидтермен және иммунитеттің жалпы төмендеуімен байланысты. Азық-түлік өнімдерін өндірушілер олардың қатарына тағамдық талшықтар да жататын, денсаулықты жақсартуға ықпал ететін әртүрлі…

Итмұрын жемісінің кекстің физикалық-химиялық көрсеткіштеріне әсері

МРНТИ 65.35.03                                                                                       №4 (2019г.) Мамаева Л.А., Жумалиева Г.Е., Муратбекова К.М., Ербулекова М.Т.   Авторлар функционалдық мақсатта итмұрын жемістерін қолдану арқылы ұннан жасалған кондитерлік өнімдер технологиясын әзірледі. Сонымен қатар, итмұрын жемісінен дайындалған ботқаның кекстердің физика-химиялық сипаттамаларына әсері зерттелген. Мейіздің орнын итмұрын жемісінен жасалған ботқамен алмастырып, көлемін ұлғайту арқылы кекстердің ылғалдылығының артқаны байқалды. Кекстің қышқылдық деңгейі құрамындағы…

Энтеросорбциялық тағамдық талшықтарды қолдану арқылы функционалды сүт өнімдерінің технологиясын жасау

МРНТИ 65.63.33.43.01.05                                                                       №4 (2019г.) Нуралы А.М., Акназаров С.Х., Алимарданова M.К., У.М. Амзеева, Азаткызы С., Бакиева В.М., Шунекеева А.    Мақалада энтеросорбциялық диеталық талшық қосылған ферменттелген сүт өнімдерін дайындау технологиясын дамыту туралы айтылады. Қышқыл сүт өнімдерін өндіруге арналған шикізат ретінде майлылығы және ақуызы жоғары сүт пайдаланылады. Алайда, маусымдық тұрақсыздыққа байланысты бұл көрсеткіштер орнықты емес. Сондықтан, сүт…

Қамырдың реологиялық қасиеттеріне қайта этерификацияланған майлардың әсерін зерттеу

МРНТИ 64.65.03                                                                                        №4 (2019г.) Муслимов Н.Ж., Сакенова Б.А., Темирова И.Ж.,  Альдиева   А.Б. Қамырға қосылатын май өнімдері қамырдың реологиялық қасиеттерін, нан-тоқаш өнімдерінің тағамдық құндылығын қалыптастыруда және олардың балғындығын сақтауда маңызды рөл атқарады. Жұмыста қайта этерификацияланған майлардың қамырдың реологиялық қасиеттеріне әсері зерттелді. Құрамында қанықпаған май қышқылдарының трансизомерлері төмен қайта этерификацияланған майлар, толық гидрогенизацияланған май, пальма және рапс…

Отандық шикізаттың әр түрінен глютенсіз құрғақ қоспа өндірудің технологичлық аспектілері

МРНТИ 65.29.33                                                                                       №4 (2019г.) Ботбаева Ж., Коптлеуова Т., Байкенов А.,  Байгенжинов К., Издибаева Г., Елеукенова К.    Мақалада қарақұмық, тары, күріш және жүгері дәнді дақылдарының ұнынан глютенсіз ботқа өндіру технологиясы ұсынылады. Таңдалған дақылдар арнайы сынау жүйесімен құрамында глютеннің болмауы үшін тексерілді. Экструзия режимдерін белгілеу үшін барлық дақылдар крахмалдарының балқу нүктелері анықталды. Сапалық сипаттамалар (ылғалдылық, май,…

Әртүрлі тұқымдағы ешкі сүтінің майлы-қышқылды құрамын зерттеу

МҒТАР 65.63.03, 65.63.29                                                                     №3 (2019г.) Шаншарова А.С., Тултабаева   Т.Ч. «KozaMilk» шаруа қожалығында және Алматы облысындағы жеке шаруашылықтарда түрлі тұқымдардағы ешкі сүтінің құрамы бойынша май қышқылдарының мөлшерінің өзгермелілігіне бақылау жүргізілді. Майлы фазаларды сәйкестендіру Қазақстан-Жапония инновациялық орталығының зертханасында отты-иондау детекторы мен капилярлық колоннасы Agilent J &W Columns GP-Sii 88 for FAME өлшемі 100м˟0,25мм˟0.2мкл болатын Shimadzu GC-2010 Plus газ…

Құрманы ұннан жасалған кондитерлік өнімдерде қолдану

МҒТАР 65.09.33                                                                                          №3 (2019г.)   Мамаева Л.А., Жумалиева Г.Е., Муратбекова Қ.М., Нурдан Д.   Ұннан жасалған кондитерлік өнімдер халық арасында үлкен сұранысқа ие, шамадан тыс тұтынуы тамақтану рационының теңгерімділігін бұзатын жоғары калориялы тамақ өнімдерінің тобын білдіреді. Олардың елеулі кемшілігі маңызды биологиялық белсенді заттардың – витаминдердің, минералдардың және тағамдық талшықтардың төмен құрамы болып табылады. Осының салдарынан…

Мақта майын компьютерлік модельде түпкілікті айдау процесін зерттеу

МРНТИ 65.01.77, 65.65                                                                         №2 (2019г.) Хабибов Ф.Ю., Нарзиев М.С., Артиков A.   Түйіндеме. Компьютерлік техниканың, технологияның және оның бағдарламалық қамтамасыз етілуін дамыту химиялық-технологиялық процесстердің аналитикалық зерттеулері барысында кеңінен қолдану мүмкіндігін жасайды. Мақта майын тазарту массаның ауысуы сұйық және бу фазаларына ауысатын қатты будың көмегімен айдау процесіне жатады. Компьютерлік модельдегі технологиялық процестерді зерттеу зерттелетін объектінің…

Борсық етінің аминқышқылдық құрамы

МРНТИ 65.59.03                                                                                       №2 (2019г.)   Матенова Н.М., Жумагелдиев А.А.   Түйіндеме. Мақалада борсық етінің аминқышқылдық құрамы келтірілген. Ветеринарлық қағидаларда борсық сойылатын жануарлар қатарында болмағанымен, оны аңшылар мен саятшылар тағам ретінде пайдалануда. Яғни, борсықты жаралағаннан соң, оның қансыздану дәрежесі, етінің балаусалық көрсеткіштері төмендейтіні ақиқат. Сонымен қатар, ол ет сапасына әсер етеді. Осыған байланысты, борсық етінің сапасын…

Өсімдік шикізатынан сорбенттерді қолдану тиімділігі

МРНТИ 65.09.03                                                                                №2 (2019г.) Нуралы А.М., Акназаров С.Х., Бийсенбаев М.А., Головченко O.Ю., Нуралиев М.А., Панов С.А., Маликова M.   Түйіндеме. Қабатталған ағымы бар гемосорбентті қолдану барысында   табиғи заттардың негізінде дайындалған көміртекті монолиттің барлық белсенді аймағы қатысып, қанның пішінді элементтері зақымдалмай, күлдену болмайды.  Ғылыми мақалада өсімдік материалдарынан гемосорбент алу әдісі сипатталып, адсорбциялық қабілетті анықталған, үлгілердің морфологиялық…

Яндекс.Метрика