Жарманың сапасына күріш дәнінің технологиялық ерекшеліктерінің әсері

МҒТАР 65.29.03                                                                                        №4 (2018г.)   Онгарбаева Н., Жиенбаева С., Елеукенова К., Н., Батырбаева Н.   Мақалада күріш және жарма өнімдерінің сапалық сипаттамасының зерттеу нәтижелері келтірілген. Күріш дәнінің және жармасының технологиялық қасиеттерін сипаттайтын белгілерінің арасындағы өзара байланысын анықтау үшін зерттеу нысаны ретінде Қызылорда облысы аумағында кең көлемде аудандастырылған Маржан, Янтарь, Лидер, Новатор күріш сұрыптарының үлгілері алынды….

Қызылорда облысының «Рза – Асыл түлік» ЖШС-нің голштин тұқымды сиыры сүтінің май қышқылдық құрамы

МҒТАР 65.63.29, 68.39.29                                                                            №4 (2018г.)   Хастаева А.Ж., Смагулов А.К., Умирзаков Б.У., Нургалиева М.Т., Мырзабаева Н.Е.   Мақалада көктемгі мезгілдегі малды бағу кезеңіндегі Қызылорда облысының «Рза – Асыл түлік» ЖШС-нің голштин тұқымды сиырлар сүтінің май қышқылдық құрамын анықтау бойынша мәліметтер келтірілген. Зерттеу Қазақстан-Жапон инновациялық орталығының отты – иондау детекторымен Shimadzu GC-2010 Plus газды хроматографында жүргізілді….

Функционалдық ет өнімдерінің аминқышқылдық құрамын зерттеу

МҒТАР 65.59.03                                                                                        №4 (2018г.)   Шоманов Ү.Ш., Кененбай Г.С., Жұмалиева Т.М.    Шұжық өнімдерінің амин қышқылдарының құрамының  дәстүрлі шұжық өнімі –пісіріліп-ысталған «Московская» шұжығымен салыстырғандағы теңгерімдігіне талдау жүргізілді. Ұсынылған жұмыстың мақсаты – зығыр, асқабақ және күнжіт тұқымынан биологиялық қоспасын қолдану арқылы алынған дайын функционалды шұжықтардың амин қышқылдық құрамын және құрамының теңгерімдігін зерттеу. Зерттеу нәтижесінде шұжық өндірісінде…

БҰҰ ЕЭК халықаралық стандартына сәйкес сиыр етінің сапасын бағалау жүйесі

МРНТИ 65.01.37, 84.13.53                                                            №3 (2018г.) Смагулов А.К., Ораз   Г.Т.   Мақалада БҰҰ ЕЭК халықаралық стандартына сәйкес сиыр етінің сапасын бағалау, сондай-ақ халықаралық саудада қабылданған етті бағалаудың сақталуын қамтамасыз ету үшiн сапаны бақылау жүйесi қарастырылған. Қазiрri таңда әрбiр мемлекетте тұтас етті бөлшектеудің схемалары және бөлшектердің сонымен бiрге iрi сүйексiз бөлшектердің де меншікті атаулары бар болғандықтан, еттi…

Қой етін жіктеу және сапасын бағалау жүйелері

МРНТИ 65.01.37, 84.13.53                                                             №3 (2018г.) Смагулов А.К., Чоманов У.Ч., Иманжупаров Ж.К.   Қазіргі таңда әлемде қой етін жіктеу және сапасын бағалаудың түрлі жүйелері бар. Шет елдерде қой етін жіктеу жүйелерін талдау нәтижесі ет сапасын бағалау әдістерінде, анықтау және жіктеу принциптерінде айырмашылықтар бар екенін көрсетеді. Ғылыми-зерттеулер мен әлемдік тәжірибе бойынша қой еті өнімділігін бағалау кезінде жасына,…

Нанның қасиетіне айва ұнтағының әсері

МРНТИ 65.33.29, 62.99.33                                                                      №3 (2018г.)   Алексеева Н.В., Уразбаева К.К., Орымбетова Г.Е., Алибеков Р.С., Мамаева Л.А.   Бұл жұмыста емдік және профилактикалық қасиеттерімен және ұзағырақ сақтау мерзімімен қамтамасыз етумен өнім алу мақсатында бидай нан өндірісі технологиясында ұнтақ түрінде айва жемісін қайта өңдеу өнімдерін қолдану ғылыми түрде негізделген және экспериментальды түрде расталған. Бидай нанының дайын үлгілерін…

Қара бидай дәніңде амилолитикалық ферменттердің бөлінуін зерттеу

МРНТИ 65.29.03, 68.35.29                                                               №3 (2018г.)   Онгарбаева Н., Елеукенова К, Батырбаева Н, Нургожина Ж.     Қазіргі уақытта Қазақстандағы ең маңызды әрі уақыт талабының сұранысына сай мәселенің бірі астық өндеу өнімінің тиімділігін қамтамасыз ету болып табылады. Дәнді астық дақылдарының ішінде күздік қара бидай – маңызды дақыл. Бұл жұмыста күздік қара бидай дәніндегі амилолитикалық ферменттердің таралуын зерттеу…

Сүт қышқыл өнімдерінен биотехнология әдісімен йогурт дайындау

Кенжеева Ж.К., Велямов М.Т., Дюскалиева  Г.У. Түйіндеме.  Қазақстанда қолданыстағы сүт өнімдерін өндірудің номенклатурасы мен кейбір технологиялары, соның ішінде йогурт туралы қысқаша шолу келтірілген. Сүт өнімдері ең жоғары қоректік тағамдар. Әсіресе сүт және сүт қышқыл өнімдері барлық жас санаттарындағы балалар үшін: ерте, мектепке дейінгі және мектепке арналған диетаның бастамасы болуы керек. Сүт және сүт өнімдерінде ақуыздардың…

Қазақстан Республикасындагы нан өнеркәсібіндегі ҚТКБН жүйесі бойынша мамандарды ішкі даярлаудың тиімділігін бағалау

скачать   Уажанова Р.У., Маннино С.,Тунгышбаева У.О.   Түйіндеме. Тамақ қауіпсіздігін НАССР жүйесі негізінде бақылау жүйесі Қазақстан Республикасында салыстырмалы түрде жақында пайда болды. Еліміздің  Кедендік одаққа кіруіне байланысты қоғамдық тамақтандырудың барлық салаларындағы кәсіпорындар, олардың меншік түрі мен мөлшерлерін белгілеуіне қарамастан, аталған жүйені міндетті  түрде әзірлеп, енгізіп және ережелерін ұстанулары тиіс. Әдетте, НАССР жүйесін кәсіби құру…

Совершенствование процесса переработки растительного сырья с целью извлечение пектина на экстракторе

Велямов Ш.М., Джингилбаев С.С ., Актерян С.Г. 

Аннотация. Проведено исследование  влияния ультразвуковой обработки на выход пектина при ферментативной экстракции из столовой свеклы на экстракторе – оптимальной интенсивностью обработки УЗ составила 25 Гц. Цель работы –  выявить закономерность влияния ультразвукового генератора и лопастной мешалки пропеллерного типа  на количественный выход пектина из столовой свеклы при ферментативной экстракции на экстракторе. Изучено влияния скорости перемешивания экстрагента на выход пектина при ферментативной экстракции из столовой свеклы. Оптимальной скоростью является – 1000 об/мин. Эксперименты, показали, что использование в конструкции экстрактора растительного сырья ультразвукового генератора, а также быстроходной  мешалки повышают его эффективность на 19-21%. Разработка оборудования для получения биологически ценных продуктов на основе глубокой переработки овощной продукции позволит наглядно увидеть возможность ее внедрения.
Ключевые слова: экстрактор, пектин, свекла, переработка, экстракция, ультразвук

 

Яндекс.Метрика